Видео уметници од Македонија и регионот: Христина Иваноска

Надворешни активности | Христина ИваноскаКСП-Центар Јадро | 9 август, 2021 година

Во понеделник , 9 август, од 21 часот, во Музејот на современа уметност во Скопје, КСП Центар - Јадро има чест да Ве покани на видео проекција и дискусија со визуелната уметница Христина Иваноска во разговор со кураторката Јованка Попова.

Публиката ќе има можност да ги погледне видеата:

Именување на мостот: Роса Плавева и Накие Бајрам (2006)

Документот што недостасува: Перформанс бр. 5 (три акции) (2017)

Документот што недостасува: перформанс бр. 8 (Писмото) (2018)

Документот што недостасува: Перформанс бр. 9 (Атрибутите на имагинацијата)

Moving in Still Time: A Series of Consecutive Exercises (2020)

 

Христина Иваноска (Скопје, 1974) преку својата уметничка практика се интересира и ги истражува прашањата поврзани со потиснувањето, контролата и градењето на колективната меморија во однос на стратегиите и политиките на отпор на жените, критички осврнувајќи се кон искуствата на денешните социјални и политички системи и нивната поврзаност со теоријата и историјата. Таа создава објекти, текстови, цртеж, видео, перформанс и инсталација, често интердисциплинарно, давајќи ѝ вредност на рачната работа како што се везот, ткаењето, грнчарството и пачворкот, како медиум од политичка и општествена вредност преку која се изразува индивидуалната борба и ограничувањата. Таа изложувала во Музејот „Лудвиг“, Будимпешта; МОМУС Експериментален центар за уметност, Солун; 2. Меѓународно биенале за современа уметност „Аутострада биенале“, Призрен; Кунстхале Дармштат; Музеј на современата уметност, Загреб; Музеј за скулптура – Палата „Коликарнија“, Варшава; Истражувачки павилијон, 57. Уметничко биенале во Венеција; Mузеј на современата уметност, Скопје; Национална галерија на Македонија; МУМОК, Виена; Кунстлерхаус, Грац; Национален музеј за современа уметност, Букурешт; Државен музеј за современа уметност, Солун; Словачката национална галерија, Братислава; енГебеКа, Берлин; <ротор> Aсоцијација за современа уметност, Грац; Констхал Ц, Стокхолм; Mагазин4 – Брегенц Кунстверајн; Mузеј на современата уметност, Белград и други. Во моментов е докторски кандидат по ликовни практики на Академијата за ликовни уметности во Виена.

https://www.facebook.com/events/897047040911108/?ref=newsfeed