НЕ СМЕЕ ДА СЕ ДОЗВОЛИ ДА ИМА ОТПУШТАЊА НА РАБОТНИЦИ И РАБОТНИЧКИ!

Ние, долупотпишаните синдикати и здруженија на граѓан(к)и, кои се бориме и залагаме за работничките и работниците, за нивните права и за нивен достоинствен живот, НАЈОСТРО се спротивставуваме и ја осудуваме денешната најава на Министерката за финансии, Нина Ангеловска, дека ќе им биде дозволено на фирмите кои користат државна финансиска поддршка за исплата на плати да отпуштат до 15% од нивните вработени. Доколку ова се реализира, тоа ќе значи десетици илјади нови невработени во пресрет на очекуваната економска криза и десетици илјади семејства во сиромаштија! 

АНАЛИЗА на резулататите од анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“

Надворешни активности| АНАЛИЗА на резулататите од анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“ спроведена од ЈАДРО за вонредната ситуација која се однесува на ефектот на пандемијата врз животот и работата на уметниците и културните работници од независната културна сцена во Република Северна Македонија 
 
Вовед во анализата 
 
ЈАДРО ја подготви анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“ со цел да собере податоци и овозможи увид во штетата која ја трпат уметниците и културните рабоници на територијата на Република Северна Македонија од периодот на воведување на мерките за спречување на ширење на вирусот COVID-19. Анкетата беше прилагодена од истражувањето кое го спроведе Независната културна сцена на Србија (НКСС) на територијата на Република Србија, а превземена од Culture Venture и Toni Attarda (www.cultureventure.org) и адаптирана во согласност со Creative Commons лиценцата. 

Ширењето на пукнатината го спречува дупка

Резиденциски престој | Христина Иваноска | Ширењето на пукнатината е спречено од дупката | организирана од Sun and Stars во рамки на европскиот проект Колективен домен на културната меморија (CDCM) | Амстердам, 1-15 март, 2020

Модел за изложба во процес

Во својата книга „Гледајќи темни работи“, Рој Соренсен тврди дека гледаме во мракот, гледаме околу онолку колку што правиме на обична светлина. Просторот на истражување на уметниците Сара ван Ламсвеерде, Луиза Марган и Христина Иваноска се темните простори и оттука светилишта за предмети што се кријат за светлина. Овие ранливи предмети можат лесно да предизвикаат заштитнички чувства, меѓутоа, нивниот страв од светлина не ги исклучува робусните потенцијали.

Јане Чаловски: Личен Предмет

Надворешна активност | Личен Предмет | изложба на Јане Чаловски | КохтаХелсинки, Финска |  12. 03 – 10. 05. 2020

Изложбата на Чаловски во Кохта - неговата прва изложба во Финска - содржи избрани цртежи од последните 20 години (прикажани на ѕидни плочи од иверица како дел од неговото дело Closet, 2020 година) и нова верзија на делото по кое е именувана целата изложба. Личен предмет (2017–187) е скулпторска инсталација која опфаќа синтетичка гума, метални куки и козметика која припаѓала на неговата покојна мајка, Билјана Чаловска. Таа била научно и уметнички наклонета, но ги прекинала студиите во 1972 година, посветувајќи се на тоа да стане доверлив соработник на нејзиниот истакнат сопруг, покојниот поет и радио-новинар Тодор Чаловски, и да ги одгледа и да ги школува дома своите две деца. (Нејзините животни избори не биле невообичаени во Југославија во 1970-тите години, иако не биле целосно во склад со социјалистичкиот поредок за жените на работното место.)