Поддршка со грант од Фондација за уметнички иницијативи

Соопштение | Проектен простор Прес ту егзит е добитник на грант од Фондацијата за уметнички иницијативи. 

Проектниот простор Прес ту егзит има чест да објави дека програмските активности за 2020 година ќе бидат реализирани со значајна поддршка од Фондацијата за иницијативи за уметност. Како признание на важноста на неговата работа, Проектен простор Прес ту егзит доби еднократен грант во состојба на итност, за општа оперативна поддршка во време на оваа глобална криза.

НЕ СМЕЕ ДА СЕ ДОЗВОЛИ ДА ИМА ОТПУШТАЊА НА РАБОТНИЦИ И РАБОТНИЧКИ!

Ние, долупотпишаните синдикати и здруженија на граѓан(к)и, кои се бориме и залагаме за работничките и работниците, за нивните права и за нивен достоинствен живот, НАЈОСТРО се спротивставуваме и ја осудуваме денешната најава на Министерката за финансии, Нина Ангеловска, дека ќе им биде дозволено на фирмите кои користат државна финансиска поддршка за исплата на плати да отпуштат до 15% од нивните вработени. Доколку ова се реализира, тоа ќе значи десетици илјади нови невработени во пресрет на очекуваната економска криза и десетици илјади семејства во сиромаштија! 

АНАЛИЗА на резулататите од анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“

Надворешни активности| АНАЛИЗА на резулататите од анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“ спроведена од ЈАДРО за вонредната ситуација која се однесува на ефектот на пандемијата врз животот и работата на уметниците и културните работници од независната културна сцена во Република Северна Македонија 
 
Вовед во анализата 
 
ЈАДРО ја подготви анкетата „Ефектот на COVID-19 на животот и работата на уметниците и културните работници“ со цел да собере податоци и овозможи увид во штетата која ја трпат уметниците и културните рабоници на територијата на Република Северна Македонија од периодот на воведување на мерките за спречување на ширење на вирусот COVID-19. Анкетата беше прилагодена од истражувањето кое го спроведе Независната културна сцена на Србија (НКСС) на територијата на Република Србија, а превземена од Culture Venture и Toni Attarda (www.cultureventure.org) и адаптирана во согласност со Creative Commons лиценцата. 

Ширењето на пукнатината го спречува дупка

Резиденциски престој | Христина Иваноска | Ширењето на пукнатината е спречено од дупката | организирана од Sun and Stars во рамки на европскиот проект Колективен домен на културната меморија (CDCM) | Амстердам, 1-15 март, 2020

Модел за изложба во процес

Во својата книга „Гледајќи темни работи“, Рој Соренсен тврди дека гледаме во мракот, гледаме околу онолку колку што правиме на обична светлина. Просторот на истражување на уметниците Сара ван Ламсвеерде, Луиза Марган и Христина Иваноска се темните простори и оттука светилишта за предмети што се кријат за светлина. Овие ранливи предмети можат лесно да предизвикаат заштитнички чувства, меѓутоа, нивниот страв од светлина не ги исклучува робусните потенцијали.